Το Γήπεδο “Σταθμός” Των Ξανθιωτών
Το γήπεδο αποτελεί το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον ΑΟΞ που εδρεύει επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην πόλη της Ξάνθης.
Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, βρίσκεται 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία και συνδέει την ιστορική Παλιά Πόλη της Ξάνθης με τον σύγχρονο αστικό της ιστό.
Το γήπεδο άρχισε να παίρνει την σημερινή του μορφή του 1970, με την αμέριστη συμπαράσταση του Θόδωρου Κοκκάλα δια της δημιουργίας της κερκίδας “Χάρη Ατματζίδη” και η τελευταία πινελιά στην κερκίδα μπήκε το 1989 επί Υφυπουργείας Κίμωνος Κουλούρη με το πέταλο να παίρνει το όνομα του αποθανόντος υιού του. Με αυτόν τον τρόπο η χωρητικότητα μετατράπηκε στις 12,500 θεατές ως το 1998 με την τοποθέτηση των καθισμάτων επί ηγεσίας Χρήστου Πανόπουλου στην ΠΑΕ που την μείωσε στους 9,500 ενώ κοντά στην ίδια εποχή τοποθετήθηκαν και οι προβολείς που κατέστησαν δυνατή την διεξαγωγή αγώνων τις νυχτερινές ώρες.
Από το 2004 η ομάδα μεταφέρθηκε στο XANTHI FC ARENA στα Πηγάδια και το γήπεδο του ΑΟΞ χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου.
Στο γήπεδο υπάρχει ένα στέγαστρο στην Θύρα 4 που βρίσκεται στην βόρεια μεριά. Η Θύρα 1 είναι το πέταλο που βρίσκεται δυτικά ενώ στην νότια μεριά συστεγάζονται οι θύρες 2 και 3.
Βοηθητικοί χώροι με αποδυτήρια και γυμναστήριο ενώ εντός του γηπέδου στεγάζονται τα γραφεία του Ερασιτέχνη.
Σκοπός του συλλόγου είναι η εξέλιξη του γηπέδου σε έναν Ευρωπαϊκών προδιαγραφών χώρο που θα είναι “κόσμημα” για την πόλη μας και θα τιμά την ιστορία της αγαπημένης μας ομάδας.
Ο Κόσμος Του ΑΟΞ Στήριγμα Στα Εύκολα… Αλλά Κυρίως Στα Δύκολα.
Σημαντική η συνεισφορά των φιλάθλων του ΑΟΞ όλα αυτά τα χρόνια. Μια πόλη που βρίσκεται μακριά από τα κέντρα αποφάσεων , ακόμα και σε χιλιομετρική απόσταση, αλλά πάντα ήταν κοντά στα δύσκολα που πέρασε ο σύλλογος. Από τα παιχνίδια σωτηρίας σε Καυταντζόγλειο το 2010 με Ηρακλή, σε Χαριλάου το 2014 με τον ΑΡΗ, μέχρι και τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια με Λάτσιο, Μίντλεσμπρο, Λίνφιλντ και Σταντάρ Λιέγης. Από τους απίστευτους αριθμούς των 10,000 φιλάθλων ανά αγώνα την δεκαετία 90-2000′ , μέχρι το sold out στα διαρκείας των Πηγαδίων τα πρώτα χρόνια στο XANTHI FC ARENA.
Κυρίως όμως κράτησε τον σύλλογο όρθιο τώρα στα δυσκολότερα. Όταν δηλαδή η ομάδα βρισκόταν στο φάσμα της διάλυσης, αλλά είπε όχι σε συγχωνεύσεις ή αγορές νέων ΑΦΜ, όχι σε κάθε τι που θα θύμιζε…κάτι από ΑΟΞ. Βροντοφώναξε ΠΑΡΩΝ ζητώντας την είσοδο στα πρωταθλήματα με το μητρικό του ΑΦΜ. Έστω και από χαμηλά. Σεβόμενος τα χιλιόμετρα που έκανε για την ομάδα…
Στις καινοτομίες της Ξάνθης ; Ότι για πρώτη φορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο λειτούργησε η οικογενειακή κερκίδα που τα πρώτα της χρόνια ως JUNIORS CLUB ή “Οικογενειακή” , έσφυζε από ζωή και νιάτα. Ιστορικοί σύνδεσμοι της πόλης μας οι “REBELS” και οι “XANTHIFANS” ενώ προσέφεραν τα μέγιστα παλαιότερα και οι “ΑΚΡΙΤΕΣ”.